Szukaj...
Gotowanie

Deser idealny na jesień – pieczone jabłka z bakaliami i miodem

Mam dla was prosty przepis, na świetny deser, na jesień i nie tylko. Alternatywa dla czekoladek. Wiemy doskonale, że w okresie jesiennym musimy zdrowo się odżywiać i wzmacniać swoją odporność. Więc, owoce plus bakalie i miód, to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

Na jedną porcję

  • 1 jabłko
  • garść ulubionych bakalii: orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, suszone owoce (żurawina, rodzynki, morele, daktyle)
  • łyżka miodu
  • ok. 10 kropli soku z cytryny

Odkroić górną część jabłka, która stanie się jego pokrywką. Wydrążyć owoc, usunąć jego ogryzek tak, aby nie uszkodzić skórki. Do środka wrzucić bakalie i suszone owoce wymieszane z miodem oraz z pozostałą częścią jabłka. Przykryć odkrojoną górą, pokrywką i piec w piekarniku w 180 stopniach z funkcją termoobiegu ok. 20 minut, aż jabłko zmięknie.

Smacznego!

Napiszcie czy zrobiliście ten deser? Dajcie znać, czy chcielibyście, abym wrzucała na bloga przepisy?

Basia Szkółka

«

»

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @basiaszkolka